My passion for books filled with Photography is without limits. I can spend a day in a good bookstore if they have good selection of books with photography. When it is obvious that the photo book is a separate topic when I get time alone in a metropolis like London. There I received last week. I came home from this trip with 12 new photobooks. Had I bought just one book more, would my weight restriction on the ticket has been exceeded. I checked out several interesting new imprint. As a good example, I will bring the independent publisher Jane & Jeremy (www.jane-jeremy.co.uk) and of course the publisher “Hoxton Mini Press” (www.hoxtonminipress.com) – both delivering very solid books in my eyes. They appear serious, independent and delivers great design, great photographers and great themes as well, and their releases oozes attention to people like me with a special interest for details. I love books that are virtually self published and in small series which have been a number of just that. It gives it all an exclusive touch and when the rest also are in a good manner, then sales become to me in any cases.

Fra Charing Cross Road
From the street level at Charing Cross Road

From the publishing house “Jane & Jeremy” I shopped the book “Peckham Loves Me” by Steve Ball. A beautiful book based on very simple design. Simple but stylish. I really like the paper, and the pictures as well, and the books other design. I got a copies numbred 47/100 and bought this from Alysandra in the bookstore “Claire De Rouen Books” in Charing Cross Road. Placed right across the street where the legendary Denmark Street meet Charing Cross Road. You only see the door downstairs and a narrow staircase leads you up to the second floor. There you will find a small shelters with a great selection of books that are worth looking into. Here I also bought the book “London – Holyhead A5” signed general manager of the bookstore, Alysandra De Gonville Morrison. This book addresses the points and buildings during the journey along the highway A5 that runs from Marble Arch to Holyhead in Wales.

Another of my favorites in the same street is Koenig Books. They also always have a good selection which have been reduced in price. Hylla with the good prices can be found in the basement and the selection changed every Friday. Here I found, among other Torbjørn Rødland its new publishing imprint “Mack” – Con Fab U La Tione “which normally costs £ 35, on sale this week for £ 21. I have more of Rødland previous releases and he follows in the market because he is the Norwegian photographers who can actually demonstrate a clear international success.

Koenig Books, on the corner between Charing Cross Road and Litchfield Street...
Koenig Books, on the corner between Charing Cross Road and Litchfield Street…

I was also looking for the first edition of “Shoreditch Wildlife” by Dougie Wallace. Published by Hoxton Minipress. But it I found nowhere. Neither of the above or in the well-furnished bookstore on Tata Modern. On Photographers Gallery, on the other hand, I found the book. But only in the 2nd edition design. In distress eats devil flies and I had to settle with this. It belongs to the story that I later found a first edition on-line and this book is on their way to me in a snail-mail evenlope. On “Tate” I also found the new book to Harvey Benge, “The Traveller”. Because I have his blog on Subscription, I regulary reed his photographic observations right in my mailbox. When I now found his book and his pictures appealed, the book have a short journy to the basket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tate Modern, London

Norwegian language:
Min lidenskap for bøker fylt med fotografi er uten grenser. Jeg kan bruke en dag i en god bokhandel om de har godt utvalg av bøker med fotografi. Da er det selvsagt at foto-boken blir et eget tema når jeg får alene-tid i en metropol som London. Det fikk jeg sist uke. Jeg kom hjem med hele 12 nye fotobøker. Flybilletten hadde ikke klart så mye som en skarve bok til uten at vektbegrensningen hadde slått sprekker. I London er utvalget bra og jeg sjekket ut flere nye interessante forlag. Som et bra eksempel vil jeg ta frem forlaget Jame&Jeremy (www.jane-jeremy.co.uk) og forlaget Hoxton Mini Press (www.hoxtonminipress.com) – begge disse leverer meget solid sett med mine øyne. De fremstår som seriøse, uavhengige og leverer flott design, gode fotografer og fin tematikk, samt at deres utgivelser oser av hensyn til folk som meg med spesiell interesse for detaljer. Jeg elsker bøker som er tilnærmet self published og i små serier der det er gjort et nummer av nettopp det. Det gir det hele et eksklusivt preg og når resten også stemmer så blir det salg til meg i alle fall.

I wanna be your dog // Morten Andersen @ Claire De Rouen, London

Fra Jane&Jeremy handlet jeg boken “Peckham Loves Me” av Steve Ball. En lekker sak i sparsommelig design. Enkelt, men stilrent. Papiret er av det litt matte slaget, men kler bildene og bokens øvrige design. Jeg fikk eksemplar 47/100 og kjøpte denne av Alysandra på bokhandelen “Claire De Rouen Books” i Charing Cross Road, rett over for Denmark Street. Du ser bare døra nede og en smal trapp leder deg opp i andre etasje. Der finner du et lite krypinn med flott utvalg av bøker det er verdt å se nærmere på. Her kjøpte jeg også boken “London – Holyhead A5” som er signert daglig leder i bokhandelen, Alysandra De Gonville Morrison. Denne boken tar for seg punkter og bygninger under reisen langs hovedveien A5 som går fra Marble Arch til Holyhead i Wales. I hylla her fant jeg også Morten Andersen sin mini-bok “now I wanna be your dog” utgitt på det franske forlaget Média Immédiat.

En annen av mine favoritter i den samme gata er Koenig Books. De har også alltid et godt utvalg som er satt ned i pris. Hylla med de gode prisene finner du i kjelleren og utvalget byttes ut hver fredag. Her fant jeg blant annet Torbjørn Rødland sin nye utgivelse på  forlaget “Mack” – Con Fab U La Tions” som koster normalt 35 £, på tilbud denne uken for 21 £. Jeg har flere av Rødlands tidligere utgivelser og følger han i markedet fordi han er av de norske fotografene som faktisk kan vise til en klar internasjonal suksess.

Jeg var også på jakt etter førsteutgaven av “Shoreditch Wild Life” av Dougie Wallace. Utgitt av Hoxton Mini Press. Men den fant jeg ingen steder. Hverken hos de overnevnte eller i den velutsyrte bokhandelen på Tata Modern. På Photographers Gallery derimot, så fant jeg boken, men kun i 2nd utgave. I nøden spiser fanden fluer og jeg måtte ta til takke med denne. Det hører med til historien at jeg har senere funnet en førsteutgave på nett som er på vei hjem til meg i posten. På “Tate” fant jeg også den nye boka til Harvey Benge, “The Traveller”. Jeg har hans blogg på abonement, og får derfor hans fotografiske betraktninger rett i eposten min stadig vekk, og når da bildene hans falt i smak så måtte også den boken med i handlekurven.

11.11.2016… Den boka jeg omtaler i siste avsnitt som var på vei i posten… har ankommet og den viste seg jaggu å være en 2nd edition det også. De hadde vist feil bokfront i annonsen. Butikken legger seg flat etter at jeg har åpnet en disput på dette og jeg har mottatt full “refund” for alle mine utlegg. Så nå fortsetter jakten på en 1. utgave… pokker òg!

London, me & Photobooks…

Post navigation