Jeg var nominert under Skandinavias første gatefoto-festival som ble arrangert denne helgen i Gøteborg, Sverige. Helgen var fylt med foredrag, bildevisninger, en kul restaurant /bar for mingling og en utstilling med totalt 120 bilder som utgjorde de nominerte bidragene fra årets “bild-tävling”.

INFO: Mine nominerte bilder, samt litt bilder fra selve festivalen finnes nederst i artikkelen!

Fra utstillingen: Mitt bidrag i klassen for “kolleksjon” på VEGA Bryggeri i Gøteborg

Det ble konkurrert i totalt 4 klasser, singel fargebilde, singel sort-hvitt bilde, opp til 29 – som var en slags ungdomsklasse eller ny-kommer-klasse om man vil, og til sist “Kolleksjon” som var en serie bilder med 5-7 bilder fra hver deltager.

Jeg deltok i den siste klassen med serien “Notions about Moskow” – som betyr “forestillingen om Moskva”. Serien på 7 bilder viser en slags historie fra å vokse opp som barn med den røde plass som et naturlig sentrum av byen din, til tidlig voksenliv der mange ender som politi eller sikkerhetspersonell, noe det er svært mange av i Moskva. Så tar serien deg med i demonstrasjonstog, slik vi husker det fra arbeiderbevegelsen på 70-tallet. Videre til Babushka’ene – de russiske bestemødrene og så avsluttes serien med et ikonisk bilde av en propaganda-statue fra det tidligere USSR med hammer og sigd som sterke symbol.

Som tittelen på serien min sier, så var jeg opptatt av de forestillinger vesten har om styresettet i Russland. I vårt tolkningsbilde forestilte jeg meg et land med mye kontroll. Vi har jo vokst opp med begreper som “storebror ser deg” og historiene om det kommunistiske nabolandet med tilnærmet total etterretning. Vi har ofte et “bilde” av den røde plass og et Moskva som er strengt kontrollert og overvåket, når vi tenker på Russland. Det er dette “Russland” jeg søkte. Jeg ville gjerne bekrefte mine egne forestillinger om landet. Jeg dro for å dokumentere et regime jeg oppfattet som annerledes. Det var mine forutinntatte forestillinger om vår nabo i øst! Og jeg skulle egentlig bare bekrefte dette i mine motivvalg. Det bærer motivene preg av.

Når det er sagt, -jeg følte meg aldri overvåket. Men det var likevel et sterkt nærvær av politi og stor grad av kontroll. Du så det sterkest når det var noe som skjedde. Sentrum av Moskva var omringet og sperret av med metalldetektorer og vakthold på kort varsel. Så bildene lyver ikke, men Moskva var en ren storby med mange kvaliteter og på mange måter lik enhver storby rundt om i verden for øvrig. Men foto er subjektivt – det er noe vi fotografer må leve med!

Mitt bidrag (som du kan se under) var ett av i alt 72 innsendte bidrag i klassen. Totalt rundt 500 bilder. Av disse ble det nominert 10 kolleksjoner som fikk plass i utstillingen. Så jeg er fornøyd med å være blant de ti nominerte. Et nåløye å passere i seg selv. Det ble ut fra disse 10 seriene kåret tre priser. -Første, andre og tredje pris i hver kategori. I min klasse var det den svenske fotografen Niklas Lindskog som tok førsteprisen. Premien var et kamera fra Fujifilm med en prislapp rundt 15.000 SEK.

Vinner-kolleksjonene i denne klassen kan du se her: https://www.gothenburgstreetphotofestival.com/competition/kollektion/winners/

Og under finner du noen bilder fra selve arrangementet:

Fra loungen utenfor bar/restaurantområdet.
Bar og matservering i restauranten
Fra utstillinga
Rett før vinnere av klassen “collection” kåres… her var spenningen på topp!
Gothenburg Street Photo Festival

Post navigation