Fredag 1. og lørdag 2. april deltok jeg på kurs i mørkeroms-arbeid i regi av Kongsberg Kamera-klubb og kursleder Morten Kolve. Vi var kun to deltagere. I et lite mørkerom var det helt fint, noe arrangøren hadde tatt høyde for. De kjører fortiden kurs helg etter helg, hele tiden med to deltagere, for at de som deltar skal få maks igjen. Sunn filosofi.

For min del har jeg strengt tatt grei erfaring med dette fra tidligere tider og anså dette derfor som et oppfriskningskurs for egen del. Det viste seg at mye detaljer var gått i glemmeboken. Jeg tok et tilsvarende kurs på 35 timer i 1984 i regi av Luftforsvaret. på slutten av 80 tallet hadde jeg min egen LAB i leide lokaler i kjelleren på gamle brannstasjonen i Skolegata på Notodden. Der ble det innbrudd og utstyret ble pakket bort. Senere, rundt 2005, monterte jeg det opp på nytt i heimen. Kjemi, film og papir ble innkjøpt i greie mengder og intensjonen var god. Jeg fikk en rask repetisjon av min fotograf-kollega i “Fotokollektivet” Jørn Stensvold som fortsatt har sitt eget mørkerom oppe å går. Men det ble aldri satt fart i det analoge arbeidet for min del. Derfor prøver jeg igjen nå! Så får vi se hva det blir til. Det digitale foto-livet er nok kommet for å bli i det daglige for min del, men jeg ser for meg litt analog praksis som ren rekreasjon. Det er definitivt en annen måte å tenke på i fotograferingen, uten display og kontroll-mulighetene som ligger i det. Og prosessene etterpå er jo også en side ved foto-aktiviteten som bringer deg tilbake til håndverket på en helt annen måte.

Vel, motiv og komposisjon blir jo likt uansett. Kjernen av fotografiets nerve er lik. Man må bare gå litt dypere i mye av det som er rundt. Det praktiske utenfor selve opptakene.

Her er noen av mine eldre analoge samlet: Mitt første speilrefleks, Ricoh Kr 10 Super. Her finner du 2x Nikon FA (80 tallet), én sort og én sølv. En Olympus OM-4 Titan, én Nikon F5 og min fars gamle Koroll Bencini (Milano, ITALY) med 120 film…

Så mulighetene er tilstede for et analogt liv… så får tiden vise om jeg får rotet meg til mer analogt arbeid.

Takker Morten og Thomas for to trivelige dager i mørkerommet med både film, kjemi og hyggelig samtaler!

Kurs I Mørkeromsarbeid…

Post navigation