Reise: 8-10 mars – 2023 – Helsingborg, Sverige.

Undertegnede og min fotograf-kollega Jørn Stensvold reiste denne uken til sammen 144 mil med buss, bare for å se utstillingen med Ralph Nykvist sine bilder. Vel, samtidig deltok vi på seminaret “Snacka Foto” og vi fikk også med oss bok-slippet på fotoboken “Ralph Nykvist – fotografier 1963-1993”. Deretter rundet vi av med en salat på rommet før leggetid... hverken mer eller mindre!

Her får du et lite sammendrag av torsdag 9 mars:

Helsingborg sjøside mot Danmark

Dagen er fylt med sol og danske-kysten ligger i tilnærmet svømme-avstand til byen som har tatt seg bryet med å løfte Ralph Nykvist ut av skyggen. Vi er lengst sør i granne-landet Sverige. Nærmere bestemt Helsingborg. Vel, apropos å løfte Nykvist ut av skyggen, -man skal ikke degradere hans karriere med å si at han aldri har vært synlig, for det har han i aller høyeste grad. Men som en internasjonal skikkelse i foto-historien er det vanskelig å få øye på han. Det er liksom andre svenske navn som lettere har nådd ut til et større publikum. Navn som Anders Petersen, Lars Tunbjörk, Christer Strömholm, J.H.Engstöm, og Lennart Nilsson… for å nevne noen. Men Ralph Nykvist burde definitivt vært et navn som hører naturlig hjemme i en slik liste over svenske fotografer med tyngde.

For Ralph Nykvist har en lang og aktiv karriere bak seg og han har så absolutt blitt lagt merke til i sitt hjemland Sverige, i alle fall under hans mest aktive periode på 60-70 og 80-tallet. Etter dette så har han kanskje gått litt under radaren i det daglige nordiske fotografiet. Men under de aktive årene ga han ut flere bøker. En av disse, -og kanskje den mest kjente, er boken “karnevalet i Venedig” som han ga ut sammen med Anders Petersen i 1991. Petersen og Nykvist er begge født i 1944.

Nykvist hadde over tid en faste spalte i magasinet “Aktuell Fotografi”. En spalte som gikk under tittelen “Vidvinkel”. Her rapporterte han fra foto-festivalen i Arles og andre lignende arrangementer. Han skrev også artikler der han tok klare oppgjør med fotojournalist-kolleger når han følte det nødvendig. Slik sett var han nok i sin samtid ansett som litt kontroversiell av noen. Han var samtidig opptatt av at bildene han selv tok, de var å anse som “personlige betraktninger” av samtiden, mer enn tanken om at bildene skulle representere en dokumentarisk verdi. Han hadde altså klare tanker om substansen i sitt eget arbeid og dette formidlet han også tydelig.

Nykvist har stilt ut på Fotografiska Museet i Stockholm (1974 og 1991), Fotogalleriet i Oslo (1980), Museum of Modern Art, Tokyo (1981), Museet for fotokonst, Odense (1987) og nå Dunkers Kulturhus i Helsinborg (2022-23)

Fra utstillingen på Dunkers Kulturhus

Formatet på bildene var relativt små, spesielt tatt i betraktning av de enormt luftige lokalene der utstillingen hadde tatt plass. Men dette var et godt kuratorisk grep. For du måtte da helt innpå og for noen av oss, -av med brillene… Dette ga deg som betrakter et mye mer detaljert blikk på motivene. Veldig annerledes kontra å se store formater på lengre avstand. Et bra kuratorisk grep, som tvinger betrakteren tettere på. Det gir en annen tilnærming til motivene.

Nykvist er i dag rammet av aldersdemens og familien har i den forbindelse overdratt hans bildearkiv til institusjonen Helsingborg Museum som har katalogisert arkivet og i samarbeid med Dunkers Kulturhus er det nå satt opp en stor utstilling med rundt 250 bilder fra Nykvists arkiv. Det har også blitt gitt ut en solid fotobok med tittelen “Fotografier 1963-1993” med Ralph Nykvists bildemateriale.

Foruten selve utstillingen arrangerte Dunkers Kulturhus konferansen “Snacka Foto – och bli helt jävla uppslukad” denne dagen. Det hele startet opp fra morgenen med pre-bookede Portfolio visninger. Så var det lagt opp til en panelbasert “Artist talk” før selve hovedprogrammet åpnet i kulturhusets aula med et variert program resten av dagen. Her var det panelsamtaler, foredrag, Artist talks og gode pauser med plass til nettverks-bygging. 17:30 var det klart for siste post på programmet som var boklanseringen.

Seminar-programmet
14:00-14:30 – Paneldebatt om fotografi og fremtid
Som alltid var det befriende å høre på Anders Petersen. Han er ydmyk, naturlig, uten nykker og leverer planløst og intuitivt med humor. Han virker til å alltid ha “løs jakke” og kjemisk fritt for selvhøytidelighet. Her i samtale med Niclas Östlind som forøvrig er utstillingens kurator og kurator for boken med Nykvists bilder.
Her fra dagens første artist-talk ledet av Alexandra Lige Berglund (Dankers Kulturhus).

Noen flere bilder fra utstillingen:

Til slutt noen bilder fra Dunkers Kulturhus og fra Helsingborg

Reisekamerat og fotograf Jørn Stensvold foran Dunkers Kulturhus
Resepsjonen på Dunkers Kulturhus
Fra lanseringen av Boken “Ralph Nykvist Fotografier 1963-1993”

Nykvists bildemateriale er så bra at her burde en eller flere av de norske tyngre institusjonene innen fotografi absolutt kjenne sin besøkelsestid og se om de har plass for dette i deres fremtidige program. Dette ville passet utmerket hos f.eks Preus Museum i Horten eller på Nordic Light festivalen i Kristiansund. Nykvist har ikke vært vist i Norge siden utstillingen på Fotogalleriet i 1980. Det er 43 år siden nå! Norske fotointeresserte av i dag fortjener rett og slett å få mulighet til å stifte et nærmere bekjentskap med Nykvists materiale… Og boken, ja den kan jeg anbefale på det varmeste. Spesielt om du er glad i u-poserte motiver fra dagliglivet og sort-hvitt som form.

Bildene er åpenbart ofte tatt uten særlig oppmerksomhet fra de som figurerer i motivene. Såkalt unposed. Mye minner om dagens gatefotografi selv om jeg ikke direkte vil sette Nykvist ensidig i en slik bås. For dette er ikke å anse som “snap-shots” i forståelsen av det vi ser i dagens digitale overflod av tilfeldige knipserier. Nykvist tilfører motivene nerve til tusen, noe som bevitner at selv om de som figurerer i motivene ikke er seg bevist situasjonen, så er fotografen det. Han har et tydelig bildespråk hvor han gjennom sin kamera-linse taler med både hjertet og magen. Han formidler sin egen følelse av nærheten til situasjonene på en lekker og følbar måte. Her er det mye mellom linjene, -for å si det sånn. En kvalitet som er sjelden kost og som går rett i kjernen av hva fotografi faktisk handler om. Jeg mener langt utover lukker, blender og iso, -for ikke å snakke om den håpløst intetsigende følelsen man kan oppleve gjennom dagens ustoppelige bilde-strøm i nettbaserte medier. Ralph Nykvist taler med en stilsikker stemme. Det er noe helt annet!


Referanser og mer informasjon om Ralph Nykvist:

Et dybdeintervju ført i pennen av Lena Kvist 28.4.2013 https://archive.is/20130428121706/http://www.verkstad150.com/lenakvist/texter/nykvist.html

Youtube video: Ralph Nykvist, Fotografenes fotograf


Youtube video: Ralph Nykvist (om arbeidet med å systematisere hans arkiv) Helsingborg Museum

Link til siden om Ralph Nykvist på Helsingborg Museum:

https://helsingborgsmuseum.se/nyheter/ralph-nykvist/

Svenska Fotografers Forbund :: Om boken:

https://www.sfoto.se/fotobocker/ralph-nykvist-helsingborg-sverige-varlden-fotografier-1963-1993/

Ralph Nykvist (f:1944) – Fotografenes fotograf

Post navigation