Her er en liten radio-historie fra tidlig på 80-tallet. Det må egentlig ha vært ca 1979/80, da var jeg 15-16 år og veldig hekta på elektronikk. Vi var tre kompiser som hang sammen i “elektronikkens verden” på Notodden. Sigvart Bjerke, Morten Gjerde og Tore Moen. På denne tiden hadde Tandberg produksjon av Sølvsuper 12 på Notodden. Den gangen var det faste uke-dager der det lokale avfalls-selskapet tømte søppla på radiofabrikken. Første tiden fra Tandbergs fabrikk på Tveiten, senere fra “ny-bygget” i Høgås. Vi tre gutta var alltid klare på avfalls-deponiet på Svelgfoss og rotet rundt i søppla fra Tandberg. Plukket print-kort og deler og alt vi kunne finne som var spennende til bruk i det ene elektronikk-prosjektet etter det andre.

Så kom ideen, jeg husker ikke sikkert hvem som hadde den først, men jeg tror det må ha vært Sigvart som laget den første senderen. En radiosender for FM båndet. Dette var lenge før Internett bare så det er sagt. Vi kopierte tegningene og satte sammen én sender hver. Frekvens-stabiliteten var det nok heller dårlig med da vi brukte en kobberspole som vi viklet rundt en blyant. Vi endret/justerte sendefrekvens ved å dra eller presse sammen “vinningene” i spolen. Så vi jobbet med dette til vi fant en ledig frekvens på fm-båndet, og der sendte vi ut det vi ønsket rett fra stereoanlegget. Inngangen på senderen (audio inn) var rett og slett en høyttalerkabel med et “stikk”, eller din-kontakt mener jeg noen kalte den, med en rundpinne og en flat pinne. Den gikk rett i høyttaleruttaket og alt som kom ut der gikk rett ut fra våre provisoriske antenner og sendere.

Vi la opp sendeflaten slik at når en av oss sendte så stilte de andre radioen inn og tok inn sendingen fra den som var aktiv den dagen, og koblet samtidig da sin egen sender på og videresendte signalet. Dette drev vi med alle tre og hadde på den måten ganske god dekning. Store deler av byen samt deler av Heddal. I tillegg ville det være vanskeligere å peile (Radiostøykontrollen drev med slikt) da signalet kom fra ulike kanter hele tiden… og det måtte jo komme en reaksjon:

 

Kartet under viser hvor senderne var plassert i byen. Jeg hadde den røde prikken som ligger lengst til venstre på kartet, I Ingebjørg Mælandsmosvei 7 (den gang Kasinveien 7).  Tore hadde sin sender på det som heter Tinnesjordet, nærmere bestemt Bruhelleveien 10 mener jeg det må ha vært. Sigvart hadde sin sender i Tinnesgt. 12. (Rød prikk lengst til høyre i kartet) Se kartskisse under (for større kart, klikk på det):

Som det går frem av artikkelen i TA (synd jeg ikke har tatt vare på datoen det stod i avisa), så begynte det på et tidspunkt å “brenne” litt under beina på oss og siste stuntet ble en trekasse med en gammel 12v bil-kassett-spiller med autorevers. Den ble satt igjen på Eikeskar (bynær fjelltopp) med et batteri beregnet for nødpeilersendere på fly. Det var jo flyverksted på Notodden og der byttet de ut disse batteriene rutine-messig, så hadde vi vel fått orget til oss noen gamle utrangerte noen som fortsatt var helt intakte og velfungerende. Så den siste senderen gikk til det stoppet av seg selv. Vi hentet nok aldri utstyret engang…

Vi ga oss der.

Men vi hadde solide vinylsamlinger alle som en av oss og vi lyttet mye på musikk. Blues, Rock og det vi kom over. Jeg var nok mest på Santana, Roy Bucanan, J.J Cale, Clapton etc og en del lettere jazz. Tore var nok litt mer på rockefoten og Sigvart husker jeg var veldig fan av Jethro Tull.

2017
FM båndet legges ned av de store aktørene. De har gjort en absurd satsing på DAB, og jeg nekter!!!

Nå er jeg ikke lenger 16 år som dengang da. Nå er jeg en gråhåret mann med svak stråle og greit inne i 50-åra, men tiden er inne for å starte piratsendinger igjen. Men nå er senderen TTL-styrt, bare å taste inn sendefrekvens. 15 watt skulle holde til å dekke store områder da jeg bor høyt i terrenget. 400 m.o.h. med fri sikt til mye…

Jeg har det meste klart. Ny sender fra Kina, utendørs antenne tilpasset frekvensene, mikser, mikrofoner, solid platesamling, pc med spotify og 15A power-supply til senderen… here we go!

Jeg mener nå at NRK og myndighetene burde være glad for alle som vil sende eget, eller videresende DAB kanalene rett ut på FM-båndet. Argumentet til NRK har jo vært at det ville koste for mye for dem å drifte FM-nettet videre. Vel, så har de store stasjonen valgt å forlate FM-båndet og gått over til DAB, men la da de som vil drifte FM-nettet videre for egen regning få lov til det.
Lokale entusiastsendere som f.eks kan viderebringe NRK-signalene gratis. Da kan alle som ikke vil bruke penger på DAB-tøys fortsatt få høre disse kanalene i områder der det finnes slike lokale entusiaster som er villige til å bidra til fellesskapet for egen regning.

Litt anarkistisk, -ja, men hvorfor skal alt være så veldig gjennomregulert? Nå har de store kanalene dratt sin vei og vi andre bør få slippe til uten alt byråkratiet som ofte kreves.

 

Jeg stemmer – JA – til anarkistiske radio-sendinger.

Vi høres!